Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση Δ.Σ. σχετικά με επικείμενη επίσκεψη της χρυσής αυγής στο νησί


Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρονται σε μια πιθανή επίσκεψη τo επόμενο διάστημα μελών και βουλευτών της χρυσής αυγής στη Σαντορίνη. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι το επίσημο στήσιμο οργάνωσής της στο νησί.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ανοίγματος γραφείων από τους υμνητές του Χίτλερ και τους νοσταλγούς της χούντας. Η φασιστική προπαγάνδα που εξαπλώνεται είναι άκρως επικίνδυνη αφού στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματα μας, διεκδικώντας μεροκάματα πείνας και λειτουργώντας ενάντια σε κάθε εργατική κινητοποίηση. Καλλιεργεί το φόβο, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ευθύνονται οι μετανάστες, τους οποίους, κατά προτεραιότητα στοχοποιούν οι φασίστες. Και η αφέλεια αυτή γίνεται εγκληματικά επικίνδυνη όταν συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο φασισμός τελικά στρέφεται εναντίον όλων μας, αφού στο επίκεντρο της ρητορικής του δεν είναι απλά η στοχοποίηση των μεταναστών, αλλά η στοχοποίηση της διαφορετικότητας και της ελευθερίας έκφρασης.

Είναι μάλιστα εντελώς υποκριτικό να αναπτύσσονται τέτοιες αντιλήψεις στο νησί μας το οποίο στηρίζεται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό στην εργασία μεταναστών και στα εισοδήματα ξένων τουριστών. Αλλά η ιδιαιτερότητα αυτή του νησιού μας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά διδακτική για τις πραγματικές προθέσεις της χρυσής αυγής. Πως, αλήθεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τη φασιστική πρακτική, ένας υποτιθέμενος ξένος που ήρθε για διακοπές πέρυσι και ο ίδιος ξένος που έρχεται για να δουλέψει φέτος; Την απάντηση την ξέρουν όσοι ζουν σε τουριστικά μέρη. Αυτή η μεγαλειώδης αντίφαση καταδεικνύει ότι πίσω από τα εύκολα λόγια περί φυλετικής καθαρότητας κρύβεται η εργασία και η εκμετάλλευση της.

Κάνουμε, λοιπόν σαφές ότι θα σταθούμε απέναντι στην φασιστική προπαγάνδα. Είναι χρέος κάθε σκεπτόμενου πολίτη να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο απέναντι στο φασισμό. Και ως εκπαιδευτικοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να προστατεύσουμε τους μαθητές μας από αυτή τη προπαγάνδα που δηλητηριάζει τις ψυχές τους. Να διασφαλίσουμε τη συνεργασία στις σχολικές αίθουσες, να αναπτύξουμε τα αισθήματα αλληλεγγύης και να τους διαπεράσουμε το μήνυμα ότι αυτοί που κάθονται στο ίδιο θρανίο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά πάρα πολλά να τους ενώσουν.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ


Για το Διοικητικό Συμβούλιο