Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφίσματα της ΓΣ των Προέδρων ΕΛΜΕ (23-02-13)

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr
Αθήνα, 25/2/2013


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Συμπαράσταση στον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων του
Γεν. Κρατ. Νίκαιας

Η Γεν. Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ δηλώνει τη συμπαράσταση στον αγώνα των γιατρών και των εργαζομένων του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, ανταποκρινόμενη στην έκκληση «SOS» που εκπέμπουν, εκτιμώντας ότι απειλείται άμεσα η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του, λόγω της αναστολής κάθε διαδικασίας εφοδιασμού του Νοσοκομείου από 4/2/2013, εξαιτίας της μη έγκαιρης έγκρισης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Οι αγώνες του λαού της Χαλκιδικής δεν τρομοκρατούνται

 Η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής καταγγέλλει το καθεστώς τρομοκρατίας που έχει επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση στη Χαλκιδική. Έφτασε με την πρωτοφανή κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» να απαγορεύει ακόμα και την γνώμη ενάντια στη δήθεν επένδυση χρυσού συμφερόντων ΕΙάθΓ3άο 6οΙά-Μπόμπολα που απειλεί να καταστρέψει την ευρύτερη περιοχή στις Σκουριές, προχωρώντας σε προληπτικές συλλήψεις αγωνιστών, και προσαγωγές.
Η βία που ασκεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπίσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πλέον φανερή, θρασύτατη και οργανωμένη. Διάλεξαν να βγάλουν μπροστά ως φύλακα της νομιμότητας το διαβόητο Πάχτα της «ντροπολογίας του Πόρτο Καράς», που ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ χάρισε την περιοχή με τρόπο ληστρικό στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σήμερα, που ως Δήμαρχος της περιοχής έπρεπε να ενώνει το λαό και όχι να τον διχάζει, έρχεται να κατηγορήσει αγωνιστές, κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν δικαιολογημένα και φιλειρηνικά στην περιβαλλοντική καταστροφή, ως «τρομοκράτες».
Η πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ δεν έχει άλλο τρόπο για να επιβάλλει τη βαρβαρότητα της εκτός από αυτή την κοινοβουλευτική χούντα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αυτό που πραγματικά τρέμει η κυβέρνηση είναι το μαζικό και οργανωμένο κίνημα που αναπτύσσεται στην περιοχή για να αποτρέψει την καταστροφική επένδυση.
Αυτοί που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, θα είναι οι άνθρωποι που θα πλατύνουν αυτές τις μορφές πάλης και θα τις κάνουν καθημερινή πρακτική σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, που θα βάζουν φρένο στην τροϊκανή λαίλαπα που καλύπτει τη χώρα από άκρη σε άκρη.
Στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων που είναι ενάντια στην καταστροφική αυτή επένδυση και καλούμε όλο το λαό να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που δεν διστάζει να θυσιάζει ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον για τα κέρδη των εταιριών. Απαιτούμε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων και την αποκάλυψη της σκευωρίας.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων

 Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ απαιτεί την νομοθετική αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναγνωριστεί.Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Για τη μη συγχώνευση του Γεν. Νοσ. Νάξου Κ.Υ. με της Σύρου
Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ υποστηρίζει το παρακάτω ψήφισμα των κατοίκων και των φορέων της Νάξου για τη μη συγχώνευση του Γεν. Νοσοκομείου Νάξου και Σύρου και την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων των υπηρεσιών υγείας του Νησιού.
(ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος των φορέων του νησιού)
Όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει άμεσα η έμμεσα ένα επείγον περιστατικό υγείας  κατά την διαμονή στα νησιά μας. Και είναι αναμφίβολα η ύπαρξη του Νοσοκομείου στη Νάξο  που έχει σώσει  ζωές, παρά τις ελλείψεις του και την υποστελέχωσή του.
Σήμερα βιώνουμε στον τόπο μας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου στην Υγεία.  Με την υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4α/οι.123898/31-12-2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ΦΕΚ 3499/β΄/2012, γίνεται η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιείται η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας.
Το Νοσοκομείο μας μετά την συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Σύρου διαλύεται. Ο οργανισμός του υποβαθμίζεται, περιλαμβάνει πλέον 19 θέσεις  γιατρών αντί  46, που αντιστοιχούσαν στον προηγούμενο. Οι γιατροί   φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω  της υποχρηματοδότησης  και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 15 γιατροί. Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του καταρρέει, οι εφημερίες είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα συγχωνεύονται, υπηρεσίες δυσλειτουργούν, οι νέες προσλήψεις έχουν παγώσει και 12 διορισμοί  εκκρεμούν πάνω από ενάμιση χρόνο. Η συγχώνευση καταργώντας την διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική αυτοτέλεια θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Παράλληλα με το επαπειλούμενο κλείσιμο της Κλίμακας, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στα νησιά μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη. Αιτία η περικοπή  των πιστώσεων  στο μισό, στο βωμό της  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ζωή και η Υγεία μας αντιμετωπίζονται με όρους κοστολόγησης, παζαρεύονται και ανταλλάσσονται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Ας μιλήσουμε λοιπόν και για το κόστος:
Το οικονομικό όφελος της συγχώνευσης είναι  αμελητέο μπροστά στο κόστος των διακομιδών. Πάνω από 300 ετησίως  με προοπτική να ζητούνται συνεχώς  περισσότερες λόγω της υποστελέχωσης  και της αμυντικής ιατρικής. Περισσότερο από το διπλάσιο του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου  κοστίζουν στο ΕΚΑΒ οι απαράδεκτες για το 2013 διακομιδές κυρίως με καΐκια,  ποσά που θα  μπορούσαν  να διατεθούν  για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου,  έτσι ώστε  με μικρό επιπλέον κόστος να αντιμετωπίζονται εδώ το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών. Το Νοσοκομείο των αλλεπάλληλων  εγκαινίων  αναμένει τη  λειτουργία του, με το σύγχρονο χειρουργείο κλειστό, με τον εξοπλισμό να σαπίζει χρόνια στα κουτιά, με τις  έξι θέσεις τεχνητού νεφρού να περιμένουν προσωπικό, με την  αιμοδοσία στα χαρτιά και την αίθουσα τοκετού ανεκμετάλλευτη.
Ο Δήμος Νάξου κ. Μ.Κ. είναι εδαφικά και πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων με σύνθετες και επικίνδυνες παραγωγικές δραστηριότητες, που συνδυάζει προβληματικά τις νησιωτικές με τις ορεινές αποκλεισμένες περιοχές. Το Νοσοκομείο-Κ.Υ. υγειονομικά καλύπτει το ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα  (Αμοργός, Πάρος και Ν. Κυκλάδες)  που φθάνει τους 100.000 κατοίκους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Νοσοκομείο της Σύρου δεν μπόρεσε να μας δώσει λύσεις γιατί στη πράξη ποτέ δεν έγινε το Νοσοκομείο αναφοράς λόγω της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και άλλων παραγόντων. Λύση δεν δίνουν και οι διακομιδές που θα αρχίσουν σταδιακά να περικόπτονται. Οι κάτοικοι των νησιών έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στην υγεία  με τους άλλους κατοίκους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια, κάθε ώρα, με κάθε καιρό, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς  κόστος. Η νησιωτικότητα είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας  που επανασχεδιάζεται τώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει  με τα ίδια επιφανειακά γεωμετρικά κριτήρια την χερσαία και νησιωτική Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό τα 24 διάσπαρτα νησιά των Κυκλάδων να καλύπτονται από ένα μόνο κεντρικό Νοσοκομείο. Πέρα από τους κινδύνους για την  υγεία των νησιωτών, η κατάργηση του νοσοκομείου υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται ως η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων. 
Η αναγκαιότητα της ύπαρξης και σωστής λειτουργίας αυτόνομου Νοσοκομείου στη Νάξου είναι προφανής. Είναι ο καθοριστικός όρος για την επιβίωσή μας στα νησιά μας. Η κυβέρνηση όμως κινείται στον αντίποδα αυτής της αναγκαιότητας.
Η Τρόικα ζήτησε σαφώς τον περιορισμό των  Νοσοκομείων και αυτό προσπαθεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στη Νάξο. Εμείς που δώσαμε τόσους αγώνες ακόμα και την εποχή της χούντας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά,  για τη πραγματοποίηση του πανδήμου αιτήματος, του ονείρου,  του Νοσοκομείου στη Νάξο θα αδιαφορήσουμε και θα τους αφήσουμε να το πετύχουν;
Μας αξίζει να αντιμετωπίζεται η ζωή  και η υγεία μας σαν περιττό δημοσιονομικό βάρος ή επιβάλλεται να σηκώσουμε το βάρος της αλλαγής των αποφάσεών τους;
Απαιτούμε:
  • Την άμεση ανάκληση του ΦΕΚ της συγχώνευσης του Γ. Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου με της Σύρου
  • Διοικητική αυτονομία του Γ. Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου
  • Νέο σύγχρονο Οργανισμό με όλες τις απαραίτητες θέσεις για την λειτουργία των δομών μας, με άμεση στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες.
  • Διασφάλιση ασφαλών εφημεριών και διακομιδών.
  • Στελέχωση του Κ.Υ. Αμοργού, των πολυδύναμων και αγροτικών ιατρείων.
  • Διατήρηση της λειτουργίας της μονάδας ψυχικής υγείας ΚΛΙΜΑΚΑ – ΚΜΨΥ, ΝΑ Κυκλάδων στη Νάξο.

Συμπολίτη και Συμπολίτισσα,  
Συνυπογράφοντας το ψήφισμα με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές, με φορείς, με συλλογικότητες και κάθε πολίτη, θωρακίζεις την ίδια σου την ζωή, δυναμώνεις τον αγώνα όλων μας για δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας!


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ
ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Για τους διωκόμενους στα Χανιά

Είναι φανερό πως η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων συνοδεύεται από όξυνση της κρατικής καταστολής: μαζί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη συγκάλυψη των σκανδάλων έρχεται η φασίζουσα ρητορεία και πρακτική. Η μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε κινητοποίηση που ξεσπά, οι συλλήψεις συνδικαλιστών και φοιτητών, η καταπάτηση του ασύλου, η ποινικοποίηση εργατικών και κοινωνικών αγώνων είναι τα μοναδικά «όπλα» της τρικομματικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την οργή του αγωνιζόμενου λαού. Έτσι βλέπουμε πανελλαδικά  εκατοντάδες συλλήψεις όσων τολμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της.
Στα Χανιά  ασκήθηκαν  αναδρομικά διώξεις  σε 9 άτομα, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στην  48ωρη γενική απεργία της  10-11 Φλεβάρη, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της αντιπεριφέρειας Χανίων. Διώξεις επίσης ασκήθηκαν και σε 3 διαδηλωτές  που συμμετείχαν στην πορεία που έγινε την 25η Μαρτίου, σε 11 αγωνιστές για τις κινητοποιήσεις της 28η Οκτωβρίου του 2011, ενώ πρόσφατα ¨ενημερώθηκαν¨ για τις διώξεις τους άλλοι 8 για την κινητοποίηση της 28 Ιουνίου 2011!. Οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και αποτελούν ποινικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και του φρονήματος.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η νέα τρόικα εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ψήφισε στο Μνημόνιο 3 διάταξη, σύμφωνα με την οποία για όσους δημόσιους υπαλλήλους ΕΚΚΡΕΜΕΙ πειθαρχική δίωξη, τίθενται σε αυτοδίκαιη(!) αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Καταργείται και το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

 Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική κίνηση που σε γενικό επίπεδο επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριοποίηση, τις μορφές πάλης, αλλά και να τρομοκρατήσει ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, τα οποία επιλέγουν τον δρόμο της αντίστασης στην βαρβαρότητα.
  1. Απαιτούμε την άμεση παύση των πολιτικών αυτών διώξεων, με αναδρομικά κατηγορητήρια της ασφάλειας Χανίων, για τις κινητοποιήσεις της 48ωρης γενικής απεργίας στις 10-11 Φλεβάρη, της 25ης Μαρτίου 2012, της 28ης Οκτωβρίου 2011 και της 28 Ιούνη.
  2. Απαιτούμε την άμεση απαλλαγή των κατηγορουμένων απ’ όλες τις κατηγορίες. Να σταματήσουν τώρα οι ΕΔΕ που εκκρεμούν για παρόμοιες υποθέσεις και να τεθούν στο αρχείο, να σταματήσει η ομηρία των αγωνιστών και η απειλή της απόλυσής τους.
Στηρίζουμε την 3ωρη στάση εργασίας (11π.μ – 2μ.μ.) και τη συγκέντρωση αλληλεγγύης 11 π.μ την Παρασκευή 1/3/13 στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων που καλούν η ΕΛΜΕ και ο συλλόγος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους 9 διωκόμενους για τη 48ωρη της 10-11/2 που καλούνται σε προανάκριση και απαιτούμε να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους αγωνίζονται.


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (23/2/2013)
Για την 21η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Σε συνέχεια της απόφασης της ΟΛΜΕ (10-1-2013), για λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στα φαινόμενα ρατσιστικής και φασιστικής βίας στα σχολεία και όχι μόνο αλλά και με αφορμή τη συζήτηση για την ιθαγένεια, θεωρούμε ότι η 21η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σταθμό της δράσης μας.
 Συγκεκριμένα καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν σε κάθε σχολείο, ποικίλες παρεμβάσεις αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού περιεχομένου, όπως συζητήσεις, ομιλίες αφιερώματα, διαγωνισμούς ταινίες και ότι άλλο κρίνουν οι σύλλογοι διδασκόντων. Οι ΕΛΜΕ να πάρουν την πρωτοβουλία της οργάνωσης αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής συγκέντρωσης και διαδήλωσης, διαμορφώνοντας έγκαιρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της. Στο παρελθόν η ΟΛΜΕ είχε διεκδικήσει και είχε καταφέρει να κερδίσει ένα διδακτικό δίωρο από το υπουργείο παιδείας με στόχο να γίνουν συζητήσεις-δράσεις με  αντιρατσιστικό περιεχόμενο στις 21 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα ήταν, αναντίρρητα, θετικά, αφού λειτούργησε σαν μια ανοιχτή συνέλευση με τους μαθητές μας, όπου ακούγονταν όλες οι απόψεις, καλλιεργούνταν ο δημοκρατικός διάλογος, καθώς και η δημιουργική συμμετοχή των παιδιών σε θέματα που άπτονται του σεβασμού στον «άλλο». Πιστεύουμε, λοιπόν, πως φέτος η σημασία μιας τέτοιας εκπαιδευτικής ευκαιρίας θα είναι ακόμη πιο σημαντική, εφόσον θα δώσει μέσω του σχολικού προγράμματος τη δυνατότητα σε συναδέλφους και συλλόγους διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις κατά της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.
Η 21η Μαρτίου μπορεί να γίνει ο πρώτος σταθμός, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν συντονισμένα αυτά τα φαινόμενα, που η  ιστορία της ανθρωπότητας έχει προ πολλού καταδικάσει.


Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ