Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΗ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Δεν είμαστε «καλά» παιδιά. Ούτε αρκούμαστε στα λίγα. Πιστεύουμε δε, ότι αδιαπραγμάτευτη και θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους είναι η δωρεάν, ποιοτική και ίδια σε όλους, παροχή αυτού του δημόσιου αγαθού που λέγεται παιδεία.

Χωρίς ίχνος επιδεικτικής και υποκριτικής φιλανθρωπίας, ούτε και για να διασκεδάσουμε τυχόν ενοχές που μπορεί και να έχουμε για τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου, αλλά ούτε και για να γίνουμε αρεστοί στο κοινωνικό σύνολο που σε μεγάλο βαθμό μας έχει απαξιώσει ενδίδοντας στον ανηλεή βομβαρδισμό των μέσων μαζικής εξημέρωσης, αποφασίσαμε ομόφωνα, στη Γ.Σ. της ελμε στις 01/02/2011, τη δημιουργία τμημάτων μη αμειβόμενης πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

Αυτή η κίνηση δεν είναι μια ατομική πρωτοβουλία στα πλαίσια του εθελοντισμού. (Πολλοί συνάδελφοί μας άλλωστε μέχρι τώρα προσέφεραν επιπλέον μαθήματα στους μαθητές τους, όταν το έκριναν απαραίτητο, χωρίς αυτό να γίνεται ευρύτερα γνωστό). Είναι μια κίνηση που γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω της ελμε, με ωρολόγιο πρόγραμμα, συγκεκριμένους καθηγητές και συγκεκριμένους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων, γιατί επίσημα το κράτος στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της περικοπής δημοσίων δαπανών,  προέβη σε ένα  βαθύτατα αντιλαϊκό και αντικοινωνικό μέτρο. Την κατάργηση της ΠΔΣ που πλήττει πρωτίστως τους μαθητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα με αμοιβή. Δεν υποκαθιστούμε το κράτος στις υποχρεώσεις του. Παίρνουμε στα χέρια μας, θέτουμε υπό τον άμεσο έλεγχο μας την εργασία μας, την οποία και παρέχουμε με τους δικούς μας όρους. Ταυτόχρονα απαιτούμε επιτακτικά από το υπουργείο την επαναλειτουργία της ΠΔΣ σε όλα τα σχολεία και για όλες τις τάξεις ανεξαιρέτως.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας τμήματα μη αμειβόμενης διδακτικής στήριξης θα υλοποιηθούν στο ΓΕΛ Θήρας, στο ΕΠΑΛ Θήρας και στο Γ-ΤΛ Φολεγάνδρου.
Στα υπόλοιπα σχολεία της αρμοδιότητας της ΕΛΜΕ Θήρας δόθηκε η δυνατότητα από το Υπουργείο (λόγω του ότι είναι δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες) να πραγματοποιήσουν προγράμματα ΠΔΣ.