Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Με τον αποκλεισμό της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007,το Ισραήλ επέβαλε στους 1.500.000 Παλαιστινίους της στενής αυτής λωρίδας γης, συνθήκες ζωής που αποσκοπούσαν στην φυσική τους εξόντωση (απαγόρευση εισόδου τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων), έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική (έλλειψη πόσιμου νερού, βομβαρδισμοί αποχετευτικού δικτύου) και τη διανοητική ακεραιότητά τους (έλλειψη ύπνου από νυχτερινούς βομβαρδισμούς, πείνα, δίψα, ανασφάλεια) και τους υπέβαλε σε μεταχείριση απάνθρωπη και εξευτελιστική. Αφαίρεσε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους είτε λόγω των βομβαρδισμών (βόμβες συμβατικές, απεμπλουτισμένου ουρανίου, διασποράς) είτε λόγω των απάνθρωπων συνθηκών ζωής (έλλειψη φαρμάκων ,τροφίμων κ.τ.λ.). Έλαβε νομοθετικά μέτρα για κλείσιμο όλων των εμπορικών περασμάτων (ΕΡΕΤΖ, ΚΕΡΝΙ) και απαγόρευσε στους παλαιστίνιους ψαράδες να ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα της Γάζας, στραγγαλίζοντας οικονομικά το πληθυσμό. Επέβαλε μέτρα για την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τη Γάζα παραβιάζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία των Παλαιστινίων.

Το βράδυ του Σαββάτου 3/01/009 ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα ξεκινώντας την επιχείρηση γενοκτονίας. Ισοπεδώνουν σχολεία, σπίτια και δημόσια κτίρια. Δολοφονούν άνδρες και γυναίκες. Ο ισραηλινός πόλεμος κόστισε τη ζωή σε 1.500 Παλαιστίνιους. Οι τραυματίες φθάνουν τους 5.500.

Και ενώ το αίμα ρέει στην Παλαιστίνη και η οργή πολλαπλασιάζεται, οι ΗΠΑ ναυλώνουν γερμανικά πλοία με σκοπό τη μεταφορά μέσα στο Γενάρη, από την Ελλάδα στο Ισραήλ μέσω του ιδιωτικού λιμανιού του Αστακού, στο Ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, 325 μεγάλων container με τουλάχιστον 3 χιλιάδες τόνους πολεμικού υλικού. Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ήδη θετικό στην αποστολή ελληνικού τμήματος ή μεμονωμένων στρατιωτικών στη Λωρίδα της Γάζας. Γνωρίζουμε όμως εδώ και χρόνια, από το Αφγανιστάν, το Κόσσοβο και την Αφρική, τι σημαίνει «ειρηνευτική αποστολή». Σημαίνει συνενοχή και συμμετοχή στον πόλεμο.

Η γενοκτονία που συντελείται με τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση δε μας επιτρέπει να δεχτούμε την πολιτική ίσων αποστάσεων και του παθητικού παρατηρητή που σημαίνει στήριξη του εγκλήματος που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Παλαιστίνη. Αυτή τη στιγμή ο παλαιστινιακός λαός πολεμάει, για να κρατηθεί στη ζωή ενάντια στο στρατό κατοχής. Και δεν μπορούμε παρά να είμαστε μαζί του…

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Ράφας. Χτες το βράδυ χτυπήθηκε σχολείο και τζαμί. Παραμένουμε κλεισμένοι στα σπίτια. Οι βομβαρδισμοί και οι πτήσεις των ισραηλινών αεροσκαφών είναι συνεχείς. Σε κάποια στιγμή κοίταξα από το παράθυρο και είδα τουλάχιστον τέσσερα F-16 και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τα δύο εκ των οποίων πολύ χαμηλά) να επιχειρούν ταυτόχρονα σε ένα μικρό κομμάτι του ουρανού.

Επίσης, σήμερα άλλαξαν τις ώρες της τρίωρης κατάπαυσης του πυρός με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η σύγχυση. Ενώ ο κόσμος είχε συνηθίσει στο " μία με τέσσερις", το άλλαξαν σε "έντεκα-δύο". Έκαναν και κάποια τηλεφωνήματα σε σπίτια αλλά όχι σε όλα. Το είπαν και στις ειδήσεις, αλλά εμείς όπως και πολύς κόσμος δεν είχε ρεύμα, για να το ακούσει. Το μάθαμε τυχαία, λίγο πριν τις δύο, την ώρα που σκεφτόμασταν να φύγουμε, να επισκεφτούμε περιοχές που βομβαρδίζονται και εκκενώνονται. Ευτυχώς δεν είχαμε φύγει, γιατί λίγο αργότερα, κάπου επτά λεπτά πριν τις δύο, έγινε το πρώτο ύπουλο χτύπημα.

Ανταπόκριση από τη Ράφα,

Λωρίδα της Γάζας, 11/01/09

Απο το ΔΣ της ΕΛΜΕ