Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ


Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από το υπουργείο παιδείας. Για την ακρίβεια, περιμένουμε τα χειρότερα. Χειρότερα και απ’ την απαράδεκτη απόφαση περί της άμεσης κατάργησης της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα γυμνάσια.

Το υπουργείο αναγκάζει τους μαθητές να παρακολουθήσουν άλλη γλώσσα από αυτή που διδάχθηκαν μέχρι τώρα. Τους αναγκάζει να ενταχθούν σε τμήματα διαφορετικής γλώσσας και να συνυπάρξουν με μαθητές που έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια στην ύλη αυτής της γλώσσας. Αντιλαμβάνεται, μάλιστα την προχειρότητα της απόφασης του και τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να μην βαθμολογούνται σ’ αυτήν τη γλώσσα.

Δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει μια μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών. Για ποιο λόγο άραγε; Για να γλυτώσει τις πενταροδεκάρες που θα έδινε στους αναπληρωτές που θα αναγκαζόταν να προσλάβει του χρόνου; Ή για να δημιουργήσει άρον άρον ακόμα περισσότερες υπεραριθμίες καθηγητών, με ακόμα περισσότερη εργασιακή ανασφάλεια; Μάλλον και τα δύο μαζί. Τρίτη απάντηση πάντως δεν υπάρχει.

Το υπουργείο δεν καταστρέφει μόνο τις δυνατότητες μάθησης όσων αναγκάζονται να αλλάξουν ξένη γλώσσα στη μέση της σχολικής τους πορείας. Καταστρέφει κι’ αυτές εκείνων που, αν και θα συνεχίσουν στην ίδια γλώσσα, θα αναγκαστούν να κάνουν συνεχή πισωγυρίσματα στην ύλη για να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους. Γενικώς, καταστρέφει ολόκληρη την τάξη. Καταστρέφει τη δυνατότητα του καθηγητή να διδάξει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Και είναι το ίδιο το υπουργείο που θα έρθει μετά να αξιολογήσει το εκπαιδευτικό έργο. Και θα κρίνει ότι απέτυχε. Θα κρίνει ότι απέτυχε ο καθηγητής, για να είμαστε ακριβείς. Ναι, εκείνος ο καθηγητής που παρεμπιπτόντως έχει χαρακτηριστεί υπεράριθμος. Μήπως να τον περάσουμε από το ΑΣΕΠ τώρα που είναι ευκαιρία; Ναι, εκείνο το ΑΣΕΠ που πριν λίγα χρόνια τον έκρινε ικανό. Λάθος θα έκανε τότε, ας του δείξει τώρα την έξοδο για να επανορθώσει. Ποιος θα νοιαστεί άραγε, ο λαός άλλωστε τον έχει στην μπούκα τον “τεμπέλη” του δημοσίου.

Ξέρετε κάτι; Το θέμα δεν αφορά μόνο τους ξενόγλωσσους. Είναι μια πρώιμη, πρόχειρη και χοντροκομμένη εφαρμογή όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Σε όλους μας. Όποιος επιμένει να κλείνει τα μάτια είναι άξιος της μοίρας του πλέον.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ

ΕΛΜΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΡΑΣ