Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΛΜΕ: Όχι στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της σχολικής ζωής

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 
Το ασφυκτικό, αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης, που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση (πειθαρχικό δίκαιο, αξιολόγηση, παρουσιολόγιο, καθηκοντολόγιο και άλλα), εμπλουτίζεται με ένα καινούργιο «εργαλείο». Πρόκειται για το Πληροφοριακό Σύστημα Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Δομών «My School».  Στο πλαίσιο αυτό το myschool, ενοποιεί μια σειρά βάσεων δεδομένων όπως το e-survey (αριθμός μαθητών / τμήμα, ωράρια εκπαιδευτικών – αναθέσεις μαθημάτων– συμπληρώσεις ωραρίων κλπ) και τη βάση δεδομένων ΝΕΣΤΩΡ / ΕΠΑΦΟΣ (στοιχεία μαθητών, αποτελέσματα φοίτησης κλπ). Επιπλέον, η συμπλήρωση και νέων στοιχείων, ακόμη και κάποιων που ενδεχομένως θα παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, καθίστανται υποχρεωτική (ΑΜΚΑ μαθητών).
Το my school είναι επεκτάσιμο με νέες εφαρμογές και στοιχεία που αφορούν το φάκελο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, την εξωτερική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Στην επόμενη φάση θα ζητείται η καθημερινή ενημέρωσή του σχετικά με την παρουσία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, τις απουσίες μαθητών, τις άδειες εκπαιδευτικών, τη συμμετοχή σε απεργίες, τις ποινές μαθητών και γενικότερα για κάθε ζήτημα της σχολικής ζωής. Τα στοιχεία αυτά θα διατηρούνται ηλεκτρονικά και θα συνοδεύουν τους καταγραφόμενους σε όλη τους την σχολική ή εργασιακή ζωή, με κίνδυνο κακής χρήσης ή και δημοσιοποίησης όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αφού καταγραφούν και κατηγοριοποιηθούν οι σχολικές μονάδες και το έμψυχο υλικό τους (μαθητές και εκπαιδευτικοί), θα «νομιμοποιηθούν» οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, η περικοπή των δαπανών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό 2014, το myschool είναι ένα «σύστημα διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας».
Με την εφαρμογή του προγράμματος αυτού ανακινούνται σοβαρά ζητήματα νομικής φύσης όπως η καταγραφή προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια των στοιχείων κ.λπ. και αποσκοπεί σε αυστηρότερη επιτήρηση, σκληρή προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της αγοράς και των επιχειρήσεων, στην υποταγή και την τρομοκράτηση εκπαιδευτικών – μαθητών – γονέων.
Επιπλέον, αυξάνεται ο όγκος της γραφειοκρατικής δουλειάς στα σχολεία,  σε βάρος της εκπαιδευτικής – παιδαγωγικής, αφού θα πέσει στους ώμους εκπαιδευτικών και διευθυντών.
Ειδικότερα, αποστερείται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη σχολική κοινότητα, η δυνατότητα να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε σχολείο (π.χ. απουσίες) με παιδαγωγικά κριτήρια και γνώμονα το καλό των μαθητών, και μεταβιβάζεται σε απρόσωπους «τεχνικούς της εξουσίας» η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
Οι εκπαιδευτικοί, στρατευμένοι στον αγώνα για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών μας και των οικογενειών τους, θα δώσουμε τη μάχη, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, για να ανατραπούν και να ακυρωθούν στην πράξη, με συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, και αυτά τα μέτρα όπως και η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Καταγγελία για την αστυνομική βία που ασκήθηκε σήμερα πάνω σε ανήλικους μαθητές στην συγκέντρωση για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την αστυνομική βία που ασκήθηκε σήμερα πάνω σε ανήλικους μαθητές στην συγκέντρωση που είχαν οργανώσει για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Καταδικάζουμε τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις μαθητών. Καταδικάζουμε τη στάση της αστυνομίας που έκανε συλλήψεις στο σωρό  και εγκλώβισε χιλιάδες στα Προπύλαια.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Ενημερωτικό για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπ. Παιδείας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (5/12/13)
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5-12-13 συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και αντιπροσωπείας των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα  με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο, μαζί με γονείς και μαθητές μουσικών σχολείων και ΕΠΑΛ.
Βασικό θέμα της συνάντησης, για την οποία εκκρεμούσε αίτημα της ΟΛΜΕ από τις 14/11/13, ήταν το θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Συζητήθηκε επίσης και το σοβαρό θέμα των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού (κυρίως σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Μουσικά και Ειδική Αγωγή).
Οι απαντήσεις του Υπουργού ήταν οι παρακάτω:
1.Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, είναι 1874. Στις 6/12 συγκαλείται η τριμελής επιτροπή στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης για να ορίσει 1304 θέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές και διοικητικές θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ και ένας αριθμός εκπαιδευτικών που έχουν δεύτερα πτυχία, χωρίς να μας ξεκαθαρίσει ποια θα είναι ακριβώς τελικά τα δεύτερα πτυχία για τα οποία θα δοθεί αυτή η δυνατότητα. Για τις υπόλοιπες θέσεις (570) ανέφερε ότι: (α) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για τους νοσηλευτές στο Υπ. Υγείας και τους βρεφονηπιοκόμους στους Δήμους και, (β) για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις, αλλά δεν δεσμεύετηκε ότι οι θέσεις αυτές θα είναι στις δομές του Υπ. Παιδείας.
Δεν έδωσε όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε συγκεκριμένη κατανομή των θέσεων αυτών. Στο επίμονο αίτημά μας να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός απάντησε ότι θα το πει και στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Επιμείναμε στο ανυποχώρητο αίτημά μας να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σε εκπαιδευτικές δομές του Υπ. Παιδείας και να επαναλειτουργήσουν οι τομείς που καταργήθηκαν.
2. Όσον αφορά τους διορισμούς αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών, ανέφερε ότι θα γίνει πρόσληψη άμεσα μέσω ΕΣΠΑ αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου. Ήδη σήμερα  ανακοινώθηκαν 1098 θέσεις που σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που διαθέτουμε, δεν καλύπτουν το σύνολο των κενών. Για τα Μουσικά σχολεία ανέφερε ότι έγιναν προσλήψεις Μουσικών οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν θα καλύψουν όλες τις ώρες που απαιτούνται.
3. Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ΕΠΑΛ και γενικότερα για τα μαθήματα ειδικότητας στα ΕΠΑΛ στα οποία υπάρχουν τεράστια κενά και στα οποία δεν προβλέπεται να διοριστούν αναπληρωτές (ειδικά στις ειδικότητες που έχουν καταργηθεί) δεν μπόρεσε να δώσει σαφή απάντηση. Από την πλευρά μας επισημάναμε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επαγγελματική εκπαίδευση και για την οποία ευθύνεται η πολιτική των περικοπών και των διαθεσιμοτήτων.
4. Για την υλοποίηση των αποσπάσεων όσων εκπαιδευτικών έχουν εγκριθεί απάντησε ότι θα γίνουν, μόλις πάνε οι αναπληρωτές.
5. Για το θέμα των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών, για τους οποίους ήδη υπάρχει θετική απόφαση του ΚΥΣΔΕ και δεν έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό, επιφυλάχτηκε να απαντήσει.
6. Για τις συνδικαλιστικές άδειες στις Γ.Σ των ΕΛΜΕ, οι οποίες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία είπε ότι, δεν γνώριζε το έγγραφο του Υφυπουργό και είπε ότι θα το εξετάσει.
            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα εκτιμήσει σε επόμενη συνεδρίασή του την κατάσταση και θα οργανώσει τον αγώνα του κλάδου μας ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Τακτική Συνεδρίαση Δ.Σ. στις 5 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σας ενημερώνουμε ότι η τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Επαρχίας Θήρας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 20:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ, με θέματα:

- Ενημέρωση για την πρώτη συνάντηση του συντονιστικού
  για τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας
- Προγραμματισμός Δράσης

Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για όλα τα μέλη της ΕΛΜΕ


                              για το Διοικητικό Συμβούλιο

Το υλικό από τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΟΛΜΕ

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο ακόλουθο υλικό της Συνέντευξης Τύπου ΟΛΜΕ:

ΟΛΜΕ: Δεκέμβρης 2013 – Χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς

Δεκέμβρης 2013: Χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς
Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές για το Δημόσιο σχολείο υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη γνώση, χτυπώντας καίρια τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.
  • Αφού απέλυσαν χιλιάδες αναπληρωτές και έβγαλαν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες συναδέλφους των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, δημιούργησαν τεχνητά πλεονάσματα με την αύξηση ωραρίου και τα πληθωρικά τμήματα.
  • Αφού υποχρέωσαν σε απαράδεκτες μετατάξεις εκβιάζοντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μετακίνησαν όσους «πλεονάζουν» σε άλλες περιοχές για συμπλήρωση ωραρίου με δουλειά σε μέχρι και 5 διαφορετικά σχολεία, καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το μάθημα στο σχολείο.
            Τώρα, 3 μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σε διάφορες περιοχές της χώρας και γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής τους με νέες συμπτύξεις τμημάτων, αδιαφορώντας για τα εκπαιδευτικά προβλήματα που δημιουργούνται και για τα νέα τεχνητά πλεονάσματα που θα προκύψουν.
            Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά να προχωρήσουν σε παραπέρα κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων (1.676 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014).
            Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές (ιδιαίτερα στα Μουσικά σχολεία, τα ΕΠΑΛ, τις ΕΠΑΣ και την Ειδική Αγωγή) να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουμε την Πέμπτη, 5/12 στις 12 το μεσημέρι στο Υπ. Παιδείας (στάση Ηλεκτρικού Νερατζιώτισσα) σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ και την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων. Για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης, όπου είναι αναγκαίο, μπορεί να μισθωθούν πούλμαν σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία.
Διεκδικούμε:
  • Καμιά σύμπτυξη τμήματος – Καμιά κατάργηση σχολείου
  • Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους απασχόλησης
  • Τμήματα με 20 μαθητές στην τάξη
  • Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει – Να γυρίσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα στην τάξη – Ολοκληρωμένη λειτουργία των ΕΠΑΛ
  • Να γυρίσουν οι σχολικοί φύλακες στα σχολεία – Κάλυψη των κενών σε διοικητικό προσωπικό – Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.